Dzisiaj jest: Niedziela, 28.04.2024 Imieniny: Pawła i Walerii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Czy system Nutri-Score może wprowadzać w błąd? 
Czy system Nutri-Score może wprowadzać w błąd?
23.11.2023

Od momentu powstania system Nutri-Score budzi kontrowersje. Im dłużej funkcjonuje, tym więcej głosów oburzenia można usłyszeć od ekspertów ds. żywienia, towarzystw naukowych, organizacji zrzeszających producentów lokalnej żywności, a także pacjentów.



Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta! 
Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta!
26.03.2017

Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr



Jaka jest różnica między terminami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed końcem"? 
Jaka jest różnica między terminami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed końcem"?
20.03.2017

Będąc w sklepie bądź też w markecie na zakupach coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu produktu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jedn



RWS - referencyjna wartość spożycia - kto i jak ją ustala? 
RWS - referencyjna wartość spożycia - kto i jak ją ustala?
04.01.2017

Referencyjna wartość spożycia, zwana w skrócie RWS jest bardzo pomocnym parametrem ułatwiającym układanie codziennego jadłospisu. RWS jest także pomocne producentom żywności, dzięki temu mogą dostarczyć konsumentowi więcej informacji żywieniowych. Pr



Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego? 
Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?
17.11.2016

Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Do tego producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym



Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek? 
Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek?
04.04.2015

Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności i żywienia. W polskim prawie obowiązują bardzo rygorystyczne warunki



Poradnik czytania etykiet 
Poradnik czytania etykiet
10.11.2014

Przed zakupem kolejnego produktu żywnościowego warto przeczytać etykietę, żeby nie kupować przysłowiowego kota w worku. Etykiety widoczne na produktach spożywczych zawierają ważne informacje o produkcie i pełnią pomocniczą rolę. Ułatwiają one konsume



Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu 
Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu
13.02.2009

Informacje umieszczane na opakowaniach żywności są przeznaczone dla nas, konsumentów i mają ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru oraz zakupu produktu zgodnego z naszymi potrzebami. Jak wygląda portfel przeciętnego Polaka, każdy wie, więc nikogo ni