WYNIKI WYSZUKIWANIA
Od momentu powstania system Nutri-Score budzi kontrowersje. Im dłużej funkcjonuje, tym więcej głosów oburzenia można usłyszeć od ekspertów ds. żywienia, towarzystw naukowych, organizacji zrzeszających producentów lokalnej żywności, a także pacjentów.
Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr
Będąc w sklepie bądź też w markecie na zakupach coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu produktu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jedn
Referencyjna wartość spożycia, zwana w skrócie RWS jest bardzo pomocnym parametrem ułatwiającym układanie codziennego jadłospisu. RWS jest także pomocne producentom żywności, dzięki temu mogą dostarczyć konsumentowi więcej informacji żywieniowych. Pr
Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Do tego producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym
Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności i żywienia. W polskim prawie obowiązują bardzo rygorystyczne warunki
Przed zakupem kolejnego produktu żywnościowego warto przeczytać etykietę, żeby nie kupować przysłowiowego kota w worku. Etykiety widoczne na produktach spożywczych zawierają ważne informacje o produkcie i pełnią pomocniczą rolę. Ułatwiają one konsume
Informacje umieszczane na opakowaniach żywności są przeznaczone dla nas, konsumentów i mają ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru oraz zakupu produktu zgodnego z naszymi potrzebami. Jak wygląda portfel przeciętnego Polaka, każdy wie, więc nikogo ni